Virus in umivanje rok

Virusi so majhni nanodelci pri katerih je najšibkejši del lipidni dvosloj. Mila raztapljajo lipidni dvosloj virusa in ga tako inaktivirajo. Virusi lahko preživijo izven telesa na različnih površinah nekaj ur, lahko pa tudi nekaj dni. Milo je torej odlično sredstvo v boju z virusom, če pa vode in mila ni na voljo, pa prav pridejo tudi razkužila, geli in robčki z alkoholom.

Večina virusov je zgrajena iz treh ključnih gradnikov: RNA, beljakovin in lipidov. RNA je virusni genetski material. Proteini imajo številne vloge: ključni so pri vdoru v tarčno celico, pomagajo pri razmnoževanju virusa in so bistveni gradniki pri strukturi samega virusa. Lipidi oblikujejo plašč okrog virusa, ki je pomemben za njegovo zaščito in celično invazijo. RNA, beljakovine in lipidi se sami sestavijo in tvorijo virus. Med sestavnimi deli ni močnih kovalentnih vezi, ki bi te dele držale skupaj.

Ko virus vdre v celico, s pomočjo nje naredi več kopij virusne RNA in beljakovin, s pomočjo katerih se tvorijo novi virusi. Novi virusi sčasoma preplavijo celico, ki nato umre ali razpade in sprosti se še več na novo sestavljenih virusov, ki lahko okužijo ostale celice. V pljučih virusi končajo v dihalnih poteh in sluznici.

Ko kašljamo ali kihnemo, lahko s pomočjo drobnih kapljic okužimo še ostale ljudi, zato spoštujte higieno kašlja. Preden zakašljate ali kihnete, pokrijte nos in usta z robčkom, ki ga nato odvržete. Če pa nimate robčkov, zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava. Ne pozabite na umivanje rok. Drobne kapljice z virusi končajo na površinah, kjer se posušijo, a virusi še vedno ostanejo aktivni.

Podobne molekule med seboj močneje interagirajo kot drugačne, zato virusi ostanejo na naši koži aktivni dalj časa. Proteini, maščobne kisline v ploščatih mrtvih celicah, ki so na površini naše kože, se z virusom povežejo preko vodikovih in hidrofilnih vezi. Če ostane virus na vaši koži, še ni nujno, da ste z njim okuženi, težave je, če se potem dotikate vaših ust, nosu in oči (mukozne membrane), kjer lahko pride do vstopa virusa v vaše telo.

Torej virus zlahka prenašamo preko rokovanja z ljudmi ali poljubi. Zato je res potrebno, da omejimo stike z ljudmi in skrbimo za higieno.

Milo vsebuje površinsko aktivne snovi PAS, ki so zelo podobne strukturi virusne membrane. Te snovi tekmujejo z lipidi v virusni membrani in tako porušijo virusno strukturo. PAS tudi porušijo vezi med virusom in površino naše kože.

Koža je hrapava in nagubana, zato morate dobro namiliti roke, da zagotovite, da milo doseže vsak kotiček na površini kože, ki bi lahko skrival aktivne viruse.

V našem podjetju smo zato formulirali milo Je suis 20s, ki je lahko pomemben pripomoček pri higieni vaših rok in zaščito pred virusi. Dodali smo mu tudi 100% naravna eterična olja: čajevec, evkaliptus in poprovo meto. Za vsa eterična olja so dokazali protivirusne lastnosti napram nekaterim virusom. Z dodatkom eteričnih olj pa smo poskrbeli za lep naraven vonj, ki bo odišavil celotno vašo kopalnico. Ker nam je mar za vas in ostale ljudi. V tem času smo lahko dobro spoznali, kako odvisni smo eden od drugega.

Tvoj JeSuis…

Povzeto po članku: https://www.marketwatch.com/story/deadly-viruses-are-no-match-for-plain-old-soap-heres-the-science-behind-it-2020-03-08